Pyramiden

”Pyramiden var en rysk/sovjetisk gruvby på Svalbard, Norge, beläget vid Billefjorden några mil inåt landet väster om Ny-Ålesund. Pyramiden hade som mest 1200 invånare men övergavs mot slutet av 1990-talet och är i början av 2000-talet en så kallad ”spökstad”. Orten grundades av Sverige 1910 och var svensk fram till 1927 då den såldes till Sovjetunionen. I Pyramiden finns särskilda mikroklimatiska förutsättningar (längs med vissa sydsluttningar) som under vissa år medgivit begränsat jordbruk (genom kolchosjordbruket ‘Arktselkhoz’). Namnet kommer av att berget som orten är byggd vid liknar en pyramid.

Orten är så gott som obebodd, men det bor ett fåtal personer i närheten som vaktar och underhåller byggnaderna som är ett populärt turistmål för besökare på Svalbard.”

/Wikipedia

IMG_0436.JPGIMG_0434.JPG

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Hej!

  Har botaniserat på Er fina hemsida – mycket trevligt och lärorikt. Båten är ju en riktig skönhet och är hon lika sjövärdig som vacker så får Ni en fin seglats.
  Hade planer på att ta mig till Stockholm och vinka av Er men en olyckshändelse gör detta omöjligt – några sargade revben sätter hinder i vägen.
  Ni får väl ta Göta Kanal på hemvägen och göra ett tillslag i Hjo så att jag får beskåda skönheten.
  All lycka under expeditionen och ta väl hand om Er.

  Kent i Hjo

 2. Vi kommer att följa er resa med stort intesse. Så häftigt och företagsamt av er. Lycka till!

 3. Hej

  Är det du som har Tradera frimärken beteckningen Spitzbergen. Intresserad av
  ditt utbud med brev frän antarktis. Vg mejla mig.

Kommentera

Stäng meny