Farsund – Hardbakke

På måndag eftermiddag kom vi fram till den vackra och lite smått surrealistiska by vid namn Hardbakke belägen en bit in i en fjord norr om Bergen. Vi har nu seglat 225  nm sedan senaste stopp. Miljön här på västra Norge skiljer sig från den på södra kusten, här är det mer kala berg medan det på den södra kusten är mer grönbelagda berg. Men var vi än befinner oss är vi alltid omgivna av höga bergstoppar. Vi valde att gå inomskärs större delen av rutten och fick därmed navigera oss fram i mörkret med hjälp av fyrar och blinkande prickar. Det är ganska hård trafik inne i fjordarna och vi får hela tiden hålla koll på större fartyg. Ombord på Chiquitita äter vi bra mat och dricker mycket saft för att behålla energin. Det finns gott om tid för att läsa böcker eller vila när vi inte håller i rodret.

Idag mår vi bra efter en tur igårkväll upp på Ravnepipa, berget som omger Hardbakke, och en härlig middag dessförinnan bestående av isländsk lax och Aarons hovmästarsås.
Nu blåser det kuling ute på Nordsjön och vi blir kvar i Hardbakke ett dygn till. Imorgon, onsdag, ger vi oss av mot Kristiansund. Stor del av seglingen kommer att bli inomskärs så att vi kan njuta av den vackra miljö som omger oss här i Norge! 
Foton tagna med Olympus OM-D E-M5 mark 11
/Chiquitita with crew
On Monday afternoon we arrived at the beautiful and rather surreal village of Hardbakke which is located some way inside a fjord north of Bergen. We have now sailed 225 nm since our last stop. The scenery here in western Norway is different from the South coast; here the  mountains are bare while on the South coast they’re covered in greenery. But wherever we are we’re surrounded by high mountain peaks. We decided to sail within the belt of islands for most of the route and so had to navigate our way forward in the dark with the help of lighthouses and flashing points of light. The traffic in the the fjords is quite heavy and we’re constantly having to watch out for bigger boats. On board Chiquitita we’re eating well and drinking lots of fruit drinks to keep our energy levels up. There’s plenty of time to read or rest when we’re not at the helm. 

Today we’re in good spirits after a walk up Ravnepipa, the mountain above Hardbakke, yesterday evening and before that a good meal of Icelandic salmon and Aaron’s ‘gravlax’ sauce.

Now there’s a storm blowing out on the North Sea and we’ll be staying in Hardbakke for another day. Tomorrow, Wednesday, we’re heading for Kristiansund. Most of the time we’ll be sailing inside the islands so we can enjoy the beautiful scenery which is all around us here in Norway!
    Leaving Farsund

 Bouncing through the waves

Beautiful blue light near Bergen

  

Heading towards the fog

  

Mountains near Bergen

  

A casual meal on Chiquitita

  

Arriving at Hardbakke

  

Hardbakke 


 Church in Hardbakke

  

Chiquitita far from home

  

Nice view from a mountain in Hardbakke

  

Trying to climb a mountain 

  

Lovely sunset from above

  

Just climbed up 220 meters 

  

Posing in the sunset

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Lycka till grabbar!
    Mattias

  2. Tack Mattias!
    Kul att du följer vår resa.
    Det blev snabba ryck runt Sverige då tiden var knapp, och vi har många sjömil att lägga bakom oss. Ser fram emot att ses ett annat tillfälle.
    Allt gott önskar vi på Chiquitita

Kommentera

Stäng meny