We are in Svalbard!

Nu är vi i Longyearbyen! Känslan när vi ankom till Spetsbergen var fantastisk. Efter 6 gungande dagar till havs utan land i sikte och utan mottagning på våra telefoner firade vi med en PangPang när vi var framme vid de spetsiga vita bergen, helt omgivna av klarblått vatten. 

Longyearbyen, som grundades 1906 av en amerikanare, är från början en gruvstad. Linbanan som användes för att frakta kol står fortfarande kvar och löper igenom hela byn, husen är små och uppförda i blandade former och färger. De spetsiga snötäckta bergen som omger byn skapar en vacker atmosfär.
Vi anlände igår, onsdag, på eftermiddagen. Det finns en liten flytbrygga som rymmer ca 3 båtar och det fanns en plats ledig åt oss. Direkt efter förtöjning gick vi ut på byn och åt ett stort mål och drack ett par öl. Alla som vi träffat här är väldigt trevliga och hjälpsamma, vi får en massa bra tips inför seglingen runt Spetsbergen och platser vi bör stanna vid och utforska.
I fredags vid lunchtid lämnade vi Tromsø och hissade segel för att segla över norska havet, vi fick dock söka skydd över natten då en kuling passerade ute på havet. På lördagmorgon fortsatte vi vår resa och var snart ute på öppet hav. Vinden var nordost hela vägen, 0-6 m/s och havet var lugnt och stilla. Vissa dagar blev det stiltje och vi fick turen att se ett dussin knölvalar och vitnosdelfiner. Delfinerna besökte oss nästan varje dag och simmade med båten, helt otroligt häftigt! Fyllda med energi som smittade av sig. Valarna dök helt plötsligt upp och befann sig plötsligt 15-20 meter bort från båten, vid några tillfällen fick vi gira för att inte komma för nära. Vi är fortfarande helt tagna av det vi fått se och kommer att leva länge på det. Nu hoppas vi förstås på att få se ännu mer djurliv! Enligt lokalbefolkningen finns det vitval och valross norrut. Och så isbjörn förstås.
Imorgon ska vi till skjutbanan och prova bössorna, vi ska ut på en liten tur upp på bergen här i byn och vi ska mingla med lokalbefolkningen.
Hoppas ni njuter av våra bilder!
Bästa hälsningar
Chiquitita with crew
Foton tagna med Olympus OM-D EM-5 mark II

  Tromsø

  Spetsbergen

 

Detta inlägg har 8 kommentarer

 1. Joy and relief! What an amazing experience. Fantastic photos. Can’t get enough of that video with the whales! Enjoy every moment.

 2. Fantastiska bilder och film på valar och delfiner.!!!

 3. Fantastic achievement, well done – we have loved looking at your photos and following your wonderful journey!!

 4. Hej!

  Har varit utan dator ett tag – den gamla gav upp med en suck. Skall nu med nyfikenhet och glädje följa er fantastiska resa.
  Bilderna gör mig glad och lite extra nyfiken på Svalbard.
  Med den sjövana Ni nu har skaffat Er känner jag mig heltl lugn inföör Er fortsatta odyssé – OK har inte varit orolig förut heller!

  Kent

  1. Hi, good day. Wonderful post. You have gained a new surbcribes. Pleasee continue this great work and I look forward to more of your great blog posts.

  2. Información Bitacoras.com…Valora en Bitacoras.com: Hasta el próximo 28 de Febrero, están disponibles una larga serie de cupones para utilizar en productos de Focalprice, en relación a los carnavales de este año. Podeis acceder a todos ellos pulsando la imagen superior. Para c…..

Kommentera

Stäng meny