Leaving Longyearbyen

Efter att ha studerat iskartan under en veckas tid i hamn ger vi oss av imorgon, onsdag, för att försöka runda Spetsbergen. Första stoppet blir på Prins Karls forland, Poolepynten, där vi fått tips från Fredrik Granath att det ska finnas en valrosskoloni. Vi tackar Fredrik som många gånger varit runt i Svalbard och nu tipsat oss om en mängd sevärdigheter. 

    Den planerade resan

Under vår tid här i Longyearbyen har vi träffat en massa trevliga och hjälpsamma lokalbor, vi har fått en mängd tips och vi har knutit kontakter. Vi är eniga om att kvalitén på service och utbud här i byn är väldigt hög. Aarons flickvän Cilla har varit på besök och medtagit nödvändigheter till oss så som Marabou choklad och 1 kilo lösviktsgodis från Sverige. Tack för ett härligt besök!
I Söndags tog vi en 2 mil lång och 1000 meter hög tur uppe på platåfjället. En mäktig upplevelse då vi fick pulsa genom snö sista biten. 
På måndagen lämnade vi hamnen och seglade längre in i fjorden med sikte på den övergivna staden Pyramiden. Från början var Pyramiden en svensk kolgruva som såldes till dåvarande Sovjetunionen. En stad byggdes snabbt upp med sjukhus, skola, biograf, simhall och bostadskvarter. I slutet av 90- talet övergavs staden i samband med att Sovjetunionen föll och lämnades ensamen för att sakta förfalla. 
Det är en kuslig känsla att vistas i dessa öde byggnader. Vi vet inte vad vi kan stöta på, djuren har tagit över människans plats.
Vi blir lite upprörda att en sådan industri kan byggas upp i denna vackra miljö för att sedan överges utan något ansvar. 
Vi har införskaffat oss en satellittelefon för dessa 3 veckor, och kommer inte att kunna ladda upp bilder på bloggen men däremot kommer vi förhoppningsvis att göra små uppdateringar om vår position och om hur vi mår!
Nu återstår en riktig naturupplevelse!
/Chiquitita with crew 
Foton tagna med Olympus OM-D EM-5 mark II
   On the shooting range

 Krister has a moment

  Aaron has a moment

Joakim and krister up on platåfjället  

  On our way up to the top

  Joakim having a break

 Just arrived to Pyramide

A big glacier  

  Pyramiden

  An old Crane

  Pyramiden, ussr

  Bird house

 

  The school

  Gymnasium

  Gymnasium

  Swimmin pool

  Swimming pool 

  

    

Kommentera

Stäng meny